Ontdek de voordelen van het populaire slaapmiddel melatonine

Goed presteren tijdens het sporten betekent dat je goed uitgerust moet zijn. Maar iedereen heeft wel eens een nacht met weinig slaap. Dit kan komen doordat je laat in slaap valt na een avondje uit, of omdat je in het holst van de nacht wordt wakkergemaakt door een voorbij scheurende auto. Wanneer zoiets incidenteel en met een duidelijke oorzaak gebeurt, is een nachtje doorhalen niet zo’n probleem. Wanneer je echter structureel de slaap niet kunt vatten is er waarschijnlijk meer aan de hand. Wil je goed presteren dan heb je wat extra hulp nodig om te slapen. Een middeltje met slaap bevorderende stoffen zoals melatonine kan dan helpen om toch aan een goede nachtrust toe te komen.

Wat is melatonine?

Melatonine is een lichaamseigen hormoon, dat normaal gesproken door de pijnappelklier in de hersenen wordt aangemaakt. Het stofje staat ook wel bekend als het ‘slaaphormoon’. Gedurende de dag bouwt de hoeveelheid melatonine in het bloed zich op. Normaal gesproken bereikt het rond onze normale bedtijd een hoogte die ons slaperig maakt, waardoor we naar bed willen en onze ogen dichtdoen voor zeven a acht uur slaap. Terwijl je slaapt breekt je lichaam de opgebouwde hoeveelheid melatonine weer af, waardoor je ’s ochtends weer fris wakker wordt.

Wat doet een tekort aan melatonine?

Wanneer onze hersenen niet genoeg van deze stof aanmaken, kan zich dit op verschillende manieren uiten. Bij een verlaagde melatonineaanmaak kan het langer duren voordat de waarde is bereikt die je lijf slaperig maakt. Je ligt dan nog tot diep in de nacht in het donker naar het plafond te staren, vaak met de nodige frustratie tot gevolg. Het kan ok voorkomen dat de relatief lage dosis melatonine wel voldoende is om je in slaap te laten vallen, maar niet om je erg lang in slaap te houden. Je wordt dan te vroeg wakker, en kunt vaak niet weer opnieuw in slaap vallen. 

Waardoor ontstaat een melatoninetekort?

Een tekort aan slaaphormonen kan op verschillende manieren ontstaan. Sommige mensen hebben gewoon pech met hun genen. Je genetische code bepaalt namelijk niet alleen je lengte of haarkleur, maar ook kleine details zoals hoeveel melatonine je hersenen aanmaken. Ook stress en depressie hebben aantoonbaar een slechte invloed op je hormoonproductie. Vaak leidt dit tot een negatieve spiraal. Wie al gestresst is en daardoor dus weinig slaapt, zal juist extra stress ervaren wanneer het nacht na nacht maar niet lukt om in slaap te komen.

Slaapmiddelen met melatonine

Wie nachtenlang ligt te woelen en ’s ochtends met wallen onder de ogen op kantoor zit, kan overwegen om het melatoninetekort aan te vullen. Dit kan door pilletjes te slikken waar melatonine in zit. Wanneer je deze inneemt hangt af van de slaapproblemen die je ervaart. Val je ’s nachts moeilijk in slaap, dan neem je de supplementen zo’n zes uur voordat je normaal gesproken in slaap valt. Wordt je juist te vroeg wakker, dan is het beter om zo kort mogelijk voor het slapen gaan melatonine te slikken. Slaappilletjes zijn een goed hulpmiddel om een tijdelijk patroon van ernstige slapeloosheid te doorbreken. Wie ze echter frequent slikt, loopt het risico dat de lichaamseigen melatonineproductie nog verder verstoord wordt. Hoewel melatonine zonder doktersrecept verkrijgbaar is, is het dus aan te raden het niet zomaar te slikken en er terughoudend mee om te gaan.

Leave a Comment