Waarom het dragen van fietskleding beter is

Als je geen haast hebt of je reis relatief kort is, heb je echt geen speciale fietskledij heren nodig. In plaatsen als Nederland of Copenhagen doet de overgrote meerderheid van de fietsende mensen dat gewoon in hun gewone kleding. Maar waarom is fietskleding beter? Fietskleding is zo gesneden dat het goed past als je voorover over het stuur leunt. Dat betekent dat shirts en jassen een langere achterkant hebben om je onderrug bedekt te houden en dat beenmode ook een hogere taille aan de achterkant heeft. Om te voorkomen dat je polsen bloot komen te liggen, zijn de mouwen van shirts en jacks met lange mouwen wat langer en is je beenkleding voorzien van bochten in de taille en in de knieholte. Zo heeft het geen invloed op het trappen.

Fietsstof en handschoenen

Voor buitenlagen bij nat weer worden ook stoffen gebruikt die zijn ontworpen om zweet af te voeren. Dergelijke kleding van fashionforcycling.be houd regen buiten maar laat waterdamp en zweet wel door. Geen enkele ademende stof is echter in staat om de hoeveelheid zweet door te geven die je als fietser produceert als je hard je best doet. Wielerjacks hebben ook ventilatiegaten om warme vochtige lucht naar buiten te laten. Deze zijn zo geplaatst dat ze geen water doorlaten op plaatsen zoals de oksels of onder flappen aan de achterkant. Anderzijds hebben fietshandschoenen meestal een lapje badstof op de rug, zodat je er je gezicht mee kunt afvegen als het warm is en zweterig als het koud is. Ook dat is een klein maar vaak handig stukje vochtregulatie.

Zweethantering

Probeer maar eens een steile helling op te rijden in een katoenen t-shirt en je zult snel ontdekken waarom fietskleding niet van katoen is gemaakt. Je zweet en het zweet doorweekt het shirt en je wordt nat en vervolgens koud. Fietskleding is gemaakt van stoffen waardoor water van je huid kan wegstromen en verdampen. Een fenomeen dat meestal bekend staat als wicking.

Leave a Comment