Wanneer u als bedrijf of als particulier last hebt van onbetaalde facturen en u steeds geen reactie krijgt van de betreffende partij over hoe zij de facturen willen gaan betalen, kunt u gebruik maken van een incassobureau. Zij zullen de schuldenaar verschillende malen een aanmaning sturen in de vorm van een brief. Vaak zal hier op gereageerd worden en kan er op deze manier een betalingsregeling uit voortkomen, of zullen ze gelijk betalen. Mocht dit niet het geval zijn dan kun u een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder mag namelijk meer dan een incassobureau en hierdoor kunt u alsnog uw geld terugkrijgen wanneer het bij een incassobureau niet is gelukt.
Wat kan een deurwaarder
Het grootste verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau, is dat een deurwaarder bevoegd is om beslag te leggen op eigendommen van de partij die geld schuldig is aan de schuldeiser. Eerst moet hiervoor naar de rechter gegaan worden, welke dan een uitspraak zal doen over het nog te betalen bedrag en dat dit ook echt nog betaald moet worden. Wanneer deze uitspraak is geweest en de schuldenaar nog steeds niet heeft betaald of niet wil betalen, is de deurwaarder bevoegd om beslag te leggen op de eigendommen van de schuldenaar. Hier mag hij bijvoorbeeld beslag leggen op bepaalde goederen van de schuldenaar, maar ook op de woning of het bedrijfspand van de schuldenaar.
De in beslag genomen eigendommen van de schuldenaar zullen vervolgens per veiling verkocht worden. Het geld wat hiermee wordt opgehaald, zal dan gaan naar de schuldeiser en wordt ook gebruikt voor de betaling van de deurwaarder. Mocht dit allemaal nog niet genoeg zijn, dan is er ook een mogelijkheid om beslag te leggen op een deel van het loon van de schuldenaar. Hierbij zal dan een berekening gemaakt moeten worden hoeveel de schuldenaar per maand kan en moet betalen aan de schuldeiser, en dit gaat dan net zo lang door tot de volledige schuld is afbetaald.